An offside position is only part of the rule
Fans shouting at a soccer match often wave their arms the moment an attacking player appears closer to goal than the defenders. Under the Laws of the Game, however, merely standing in an offside position is not an offense by itself: involvement in active play matters too. Position is assessed when a teammate plays or touches the ball, with additional details and exceptions in the rule.
Questions you could explore
- How is interfering with an opponent different from simply being nearby?
- Why must the timing of a teammate's touch be considered?
Start reading
- The International Football Association BoardLaw 11: Offside
IFAB’s Law 11 distinguishes position, offense, and exceptions. The version accessed on October 21, 2026 does not settle a particular match decision.
Ready to try your ideas aloud?
Your topic carries over. Record up to 2½ minutes, depending on your plan.